Dekbedovertrek: Materiaal en weving

Stof- en materiaalkeuze zijn van grote invloed op je goede nachtrust. Een dekbedovertrek van een huidvriendelijke, goed ademende stof draagt hier aan bij. Bij de aanschaf van een dekbedovertrek heb je de keuze uit verschillende materialen: het gros van deze materialen worden gefabriceerd van katoen. De weefwijze van het katoen bepaalt vervolgens de naam van het stof: onderscheid wordt gemaakt tussen katoen, flanel, satijn of percal.

Naast katoen heb je de keuze uit microfiber/microvezel overtrekken: deze zijn gemaakt van synthetische materialen. Wat zijn precies de kenmerken van de verschillende soorten dekbedovertrekken en wat zijn de voor- en nadelen van de genoemde stoffen en materialen?

Katoen

Een van de meest gebruikte dekbedovertrek stoffen is katoen, naast de zachte, soepele en vochtregulerende eigenschappen is katoen bovendien erg stevig. De stof katoen is een natuurlijk product en dekbedovertrekken gemaakt van deze stof ademen goed. De stof neemt vocht goed op waardoor het fris aanvoelt.

Voordelen van katoen

Nadelen van katoen

Flanel

Flanel wordt gemaakt van 100% katoenvezels (in sommige gevallen ook wol). Afhankelijk van het gebruik van de hoeveelheid garen, is de stof fijner of ruwer. Flanel heeft als kenmerkende eigenschap dat het een zeer zacht aanvoelende stof is en zich goed aanpast aan je lichaamstemperatuur.

Voordelen van flanel

Nadelen van flanelSatijn

Satijn is een dekbedovertrekstof dat wordt gemaakt van 100% katoen of zijde. De toegepaste weeftechniek, waarbij een viertal inslagdraden worden gebruikt over één kettingdraad, heeft als resultaat dat de gebruikte garen zeer dicht op elkaar kunnen worden geweven. Satijn is hierdoor een zeer fijne, gladde en soepele katoenstof met een mooie glans.

Voordelen van satijn

Nadelen van satijnPercal

Percal vertoont overeenkomsten met de katoenstof ‘satijn’ en bestaat eveneens 100% uit katoen, wat betreft de kenmerken zit min of meer tussen satijn en normaal katoen in. Ook deze stof voelt glad en zacht aan als gevolg van de weeftechniek met gebruikmaking van platbinding. De garen worden via deze techniek dicht op elkaar geweven, met een fijne stof als resultaat.

Voordelen van percal

Nadelen van percalMicrovezel

Naast het aanbod katoenen dekbedovertrekken kan je ook kiezen voor de aanmerkelijk goedkopere microvezel dekbedovertrekken. Microvezel, een een synthetische stof dat kunstmatig is gefabriceerd, wordt gemaakt van de polyamide en polyester. Een microfiber overtrek voelt natuurlijk aan en is zacht, soepel en vochtregulerend van aard. De stof is bovendien gemakkelijk te reinigen, drogen en strijkvrij.

Voordelen van microvezel

Nadelen van microvezel